Zdrava Srbija Instagram

Trnjina - Zaboravljena voćka


Voćarstvo, 08.02.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Trnjina je listopadni, vrlo razgranat, trnovit grm sa crnom korom, visine 1–3 m. Može da raste i kao malo drvo do 5 m visine, ali ređe. Širi se po okolini pomoću izbojaka iz korena. Listovi su naizmenični, imaju peteljke, jajoliki su, nazubljenog oboda, dlakavi po žilicama naličja. Cvetovi su dvopolni, petočlani, rastu pojedinačno na kratkim drškama i cvetaju pre listanja. Latice su bele. Cveta u aprilu i maju.


Plodovi trnjine su plavkasto-crvene, odnosno tamnoplave boje, sa obilatim pepeljkom po površini. Plod sadrži 5-6 % invertnog šećera, pektin, 20 mg vitamina C, mnogo tanina, 2 % organskih kiselina (jabučna i dr.) i vodu.


Period cvetanja je pre listanja, u martu do kraja aprila. Plodovi dozrevaju u avgustu i na granama ostaju sve do proleća. Mogu se jesti posle dva do tri promrzavanja, čime gube trpkost i gorčinu. Plodovi se beru potpuno zreli (gotovo prezreli). Nedovoljno osušeni plodovi mogu ubuđati i postati neupotrebljivi. Semenka ploda je otrovna jer sadrži otrovni glukozid amigdalin koji daje cijanovodoničnu kiselinu.


Uspeva uz rubove šuma, na neplodnim zemljištima i pašnjacima, po brežuljcima, kraj puteva, naročito na suvom, kamenitom i sunčanom zemljištu. Trnjina je rasprostranjena u skoro celoj Evropi, Maloj Aziji, Iranu i severnoj Africi. Ova biljka najbolje uspeva na dubokom tlu, mada može živeti i na krškim terenima. U našoj zemlji je široko rasprostranjena vrsta u pojasu hrastovih šuma. Raste i na području Stare planine, ali je ima i pored Tamiša, kraj obodnih kanala i poljskih puteva. Trnjina je bilo i kraj puteva za Sečanj i Krajišnik.



Lekovitost

Lekovita svojstva imaju koren, kora, cvet i plod. Cvet se koristi kao diuretik jer podstiče izlučivanje soli, kao blagi laksativ i za poboljšanje metabolizma.

Plod se koristi kod probavnih smetnji praćenih prolivom, a spolja za ispiranje usta i ždrela kod upale sluzokože. Čaj od korena trnjine preporučuje se za lečenje groznice. Kora pomaže u lečenju diareje i dizenterije. Svež sok trnjine smiruje upalu želuca i izuzetno je delotvoran protiv žutice, a sirup je delotvoran u lečenju reume. Postoji i ulje za negu kože od trnjine.


Plodovi trnjine mogu se preraditi na razne načine: u voćni sok, kompot, žele, vino, rakiju, sirće, liker ili vrlo ukusan pekmez.





Tekst preuzet sa https://www.agropress.org.rs/



Bookmark and Share

Mala Pijaca