Zdrava Srbija Instagram

NAKLIJAVANjE SEMENSKIH KRTOLA


Povrtarstvo, 11.02.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Semenske krtole moraju biti dobro pripremljene za sadnju. To podrazumeva probiranje krtola i odbacivanje onih koje su zahvaćene truleži. Odabrane krtole treba staviti na naklijavanje , a pred samu sadnju izvršiti još jedno probiranje i odbacivanje krtola sa slabim klicama. Pod pravilno naklijalim krtolama podrazumevamo da je većina okaca na krtoli klijala i dala čvrste zelene klice koje se teško odvajaju od krtole i čija je dužina 1,5-2,5 cm.


Krtole se naklijavaju tako što se 5-6 nedelja pre sadnje rasporede u tankom sloju u gajbice u osvetljenom prostoru pri temperaturi 12 – 15 °C, sa 85-90% relativne vlažnosti vazduha. Prostorije za naklijavanje treba povremeno provetravati zbog povećane koncentracije ugljendioksida.



Naklijale krtole u odnosu na nenaklijane imaju velike prednosti , a glavne su:

- poboljšava se fiziološko stanje semenskih krtola,
odnosno ubrzavaju se sve naredne faze rasta i razvoja za oko 15 dana,

- blagovremeno se otkrivaju krtole sa nitavim klicama te se mogu izdvajati i tako smanjiti % zakržljalih biljaka i praznih mesta u gajenom usevu,

- biljke ranije niču pa su manje izložene napadu bolesti, a naročito crne krastavosti,

- biljke se brže ukorene i bolje iskorišćavaju zimsku vlagu,

- povećava se prinos i procenat suvih materija u krtolama krompira.


Nenaklijane krtole posađene na umereno vlažnom i dovoljno toplom zemljištu, dolaze u fazi klijanja i nicanja za 20-22 dana pri povoljnim vremenskim prilikama. Upotrebom naklijalih krtola za sadnju skraćuje se period od sadnje do nicanja biljke na 14 dana. Sadnja krtola u hladnom i vlažnom zemljištu produžuje period od sadnje do nicanja, čime se povećava opasnost od pojave bolesti na matičnim krtolama i udeo praznih mesta u kasnijem periodu porasta krompira.



dr Mijodrag Đorđević



Bookmark and Share

Mala Pijaca