Zdrava Srbija Instagram

Bioinsekticidi


Povrtarstvo, 13.12.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Mikrobiološki preparati koji se koriste u organskoj proizvodnji u cilju suzbijanja štetnih insekata mogu biti na bazi gljiva, baktrija, virusa.Tako je na primer mikrobiološki insekticid na bazi gljive Bauveria bassiana efikasan u suzbijanju vaši, grinja, tripsa, leptirastih vaši, gusenica, krompirove zlatice. Hife gljive prodiru u telo insekata. Insekti uginjavaju zbog ishrane gljive njihovom unutrašnošću. Kada insekt ugine njegova unutrašnjost je ispunjena micelijom gljive.


Gljiva Verticillium lecanii se nalazi u preparatima za suzbijanje biljnih vaši i bele leptiraste vaši. Bakterija Bacillus thuringiensis uneta ishranom u telo insekata razara njihov crevni trakt. Preparati na bazi ove bakterije deluju na štetne insekte koji se hrane grickanjem lista, prvenstveno gusenice raznih leptira i tvrdokrilaca - posebno krompirove zlatice. Štetni insekti prestaju da se hrane 1 – 2 dana po unošenju preparata, a za 3 – 5 dana uginu. Spinozad nastaje fermentacijom aktinomicete


Saccharopolysora spinosa ( vrsta končaste bakterije ), efikasan je za larve krompirove zlatice, gusenice leptira, manje efikasan u suzbijanju tripsa, biljnih vaši i stenica. Postoje praparati na bazi virusa granuloze koji deluje protiv larvi jabukinog smotavca.



Botanički insekticidi su na bazi biljnih ekstrakata. Prirodni ekstrakt iz semena biljke Azadirachta indica je azadirachtin. To je botanički insekticid delimično sistemičnog delovanja. Deluje kao repelent, regulator rasta, odbija i smanjuje ishranu insekata. Insekti ga unose grickanjem ili sisanjem, posle nekoliko sati prestaju sa ishranom, i posle nekoliko dana uginjavaju. Preparati na bazi ovog jedinjenja koriste se za suzbijanje biljnih vaši, tripsa, gusenice leptira, štitaste vaši, krompirove zlatice.


Ekstrakt suvih cvetova biljke Chrysanthemum cinerariaefolium je piretrin. Preparati na bazi piretrina deluju na vaši, tripse, gusenice, moljce. Piretrin ispoljava brzo delovanje, ali se brzo razlaže izložen vazduhu i svetlosti. Rotenon je ekstrahovan iz biljaka Terphrosia spp., Derris spp.. Rotenon je kontaktni i digestivni insekticid efikasan za insekte sa usnim aparatom za grickanje.



Bojana Karapandžić, dipl. ing. polj.



Bookmark and Share

Mala Pijaca