Zdrava Srbija Instagram

Prepreke, klopke i lovne biljke


Povrtarstvo, 24.10.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Prepreke su najefikasniji način suzbijanje štetočina, one suzbijaju štetne organizme na putu ka biljkama ili osetljivim biljnim delovima. Prepreke u vidu folije ili drugog materijala koji služi za pokrivanje zemljišta predstavlja barijere za pojedine vrste insekata, čiji se pojedini razvojni stadijumi odvijaju u zemljištu (kupusova, lukova i mrkvina muva, podgrizajuće sovice).


Prepreke u vidu ograda od pruća, šiblja ili žice zadržavaju pojedine vrste životinja, sprečavaju ih od oštećenja i uništavanja biljaka. Zatim prepreke od dehidrirajućih prašiva (pepeo, kreč) koja se posipaju oko biljka služi za suzbijanje puževa. Njajbolje deluje kada je suvo , pa ih posle svake jače kiše treba obnoviti.


Trake kao prepreke stavljaju se oko stabala presađenih biljčica u cilju zaštite od larvi podgrizajučih sovica. Trake se prave od tankog kartona, obavijaju se oko stabla i pritisnu se tako da oko polovine trake uđe u zemljište. Prepreke od bakarnih ili metalnih ploča, postavljene po ivici leje, plastenika ili staklenika, predstavljaju odlične ili trajne prepreke za puževe.


Klopke ili zamke su na bazi boje ili mirisa, ili su to hranidbeni mamci ili lovne biljke. Privlačnist određenih boja za neke insekte koristi se radi njihovog uništavanja ili praćenja. Ploče od tvrđeg kartona se najpre oboje, a onda premažu sa lepkom. Žute lepljive ploče su efikasne u suzbilanju bele leptirate vaši i nekih lisnih vaši. Svetlo plava boja privlači cvetne tripse, dok svetlo žuta posuda napunjena deterdžentom ili sapunicom se dobro pokazala u privlačenju lisne vaši.



Zatim se mogu koristiti neki veštački sintetički mirisi koji privlače ženke ili mužjake nekih insekata jedinke suprotnog pola bivaju dezorjentisane, pa usled toga ne dolazi do parenja, samim tim broj položenih jaja je manji, pa je sledeća generacija manje brojna pa su tako i štete manje.


Hranidbeni mamci se koriste da privuku puževe. Stare konzerve ili plastične čaše ukupane u zemlju, tako da im ivica bude u nivou površine zemlje, napunjene pivom dobar su mamac za puževe jer ih to privlači.


Određene biljke su atraktivne za određene štetočine, pa se na njima najviše skupljaju. Lovne biljke treba uništiti kada su napadnute u velikoj meri štetočinama, i pre reprodukcije štetočina na njima.



Vladica Stefanović dipl.ing.poljop.



Bookmark and Share

Mala Pijaca