Zdrava Srbija Instagram

Bundeva


Povrtarstvo, 03.09.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Bundeva (Cucurbita pepo L - Cucurbitaceae) je jednogodišnja, zeljasta biljka koja se gaji radi ploda koji može biti težak i preko 10 kg ( neki plodovi imaju masu veću i od 50 kg) i semena iz kojeg se, hladnim postupkom cedi ulje. Listovi su široki, nasađeni na duge peteljke, cvetovi su žuti krupni lončasti. Cvetovi su otvoreni od zore do 10 ili 11 sati pre podne, kada se zatvara.


Cucurbita pepo convarietas citrullinina - varietas styriaca (bundeva golica) ima žuto-zelenu koru, žuto-narandžasto meso i tamno zelene semenke bez spoljašne opne, što olakšava ceđenje. Dobijeno ulje je tamno zeleno sa crvenkastim prelivom i ima specifičan, prepoznatljiv ukus bundevinog semena.






U ishrani ljudi plod bundeve se koristi pečen ili kuvan, a seme u vidu ulja ili pečeno, dok se u ishrani stoke bundeva daje sirova, isitnjena , kao i u vidu uljanih pogača, u kompoziciji dnevnog obroka hrane i posebno izmrvljeno, celo seme kao antihelminik ( protiv crevnih parazita). Zbog visokog sadržaja lekovitih materija, tikva povoljno deluje na organizam kad su u pitanju alergija, anemija, astma, bolesti srca i krvnih sudova, gojaznost, depresija, ekcem, zapaljenje bešike, ispucala koža ( u vidu ulja), krvarenje iz nosa, migrena, nastanak šećernih bolesti, nesanica, opekotine, otvorene rane i prelomi, pad imuniteta, problemi sa kožnim bolestima i drugo.




dipl. ing. Mira Miljković



Bookmark and Share

Mala Pijaca