Zdrava Srbija Instagram

Rotacija useva


Povrtarstvo, 01.09.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Rotacija useva predstavlja suštinu organskog farminga i pomaže sistemu organske proizvodnje u zaštiti životne sredine. Rotacija (smena) useva predstavlja redovnu zamenu jednog tipa useva drugim na istom proizvodnom prostoru. Organski farmeri sade alternativne grupe useva kao što su krtolaste biljke, žitarice, kupsnjače i legunimoze, sa namerom čuvanja postojeće plodnosti zemljišta i njenog povećavanja.


Takođe, na ovaj način se preventivno deluje protiv štetočina i bolesti. Neke biljke, kao što je detelina, dodaju hraniva u zemljište - dok pšenica i krompir koriste hraniva. Rotacija često podrazumeva i period "odmaranja" pojednih parcela za jednu sezonu ili duže, tada se na takvim parcelama seje trava ili biljke koje daju "zelenišno đubrivo" kao što je detelina, koja se zaorava u zemljište kako bi se istom poboljšala plodnost.


Često se rotacija useva smatra prevaziđenom i zastarelom metodom, ali bez obzira na površne utiske ona je mnogo efektivniji i sofistciraniji sistem nego oslanjanje na hemijska sredstva. Upotreba hemijskih sredstava za poboljšanje plodnosti zemljišta često usevima pruža tri osnovna elementa: azot, fosfor i kalijum, neophodna za njihov rast, pri tom ne pružajući im sva hraniva neophodna za njihov rast.


Osim što sprečava osiromašenje hraniva iz zemljišta, odnosno njihovo iscrpljivanje iznošenjem useva, rotacija useva ima preventivno dejstvo na štetočine i bolesti, što pomaže farmerima da izbegnu upotrebu pesticida. Kada se sadi isti usev na jednom polju iz godine u godinu (poznato kao monokultura), povećava se broj štetočina i bolesti koje napadaju useve, protiv čega se farmeri u ne-organskoj proizvodnji bore pesticidima.


Nasuprot tome u sistemu organske proizvodnje problem bolesti i štetočina se rešava alternativnim usevima, koji se smenjuju svake godine, tako da oni usevi koji su osetljivi na bolesti i napad štetočina bivaju zamenjeni i na taj način se deluje protiv akumulacije štetočina na istoj lokaciji, a samim tim ne dolazi do povećavanja njihovog broja u zemljištu. Pojednostavljeno objašnjenje bi glasilo: na parceli 1 u prvoj godini zasejan je grašak koji je osteljiv na štetočinu graškov žižak, ukoliko se naredne godine na parceli 1 zasadi krtolasti usev, kao što je krompir koji je rezistentan na štetočine graška, izbeći će se nagomilavanje graškovog žižka u zemljištu i na taj način umanjiti posledice štetočina i izbeći upotreba pesticida.



Rotacija useva ima dosta važnih funkcija:

Pomaže u kontroli bolesti i štetočina
Pomaže u održavanju zemljišne plodnosti
Pomaže u održavanju strukture zemljišta i organske materije u njemu
Obezbeđuje dostupnost dovoljnih količina dostupnih hraniva različitim usevima u svakoj proizvodnoj godini



Sveukupni rezultat ove tehnike je da organska prozivodnja ili organski farming redukuje zagađenje životne sredine i gasove staklene bašte izazvane proizvodnjom hrane. Na posletku, može se zaključiti da organski farming fokusiran na održavanje zdravlja zemljišta je bolja solucija nego sistem intezivne proizvodnje.




MSc Ivana Trifković



Tekst preuzet sa http://agroeko.net/



Bookmark and Share

Mala Pijaca