Zdrava Srbija Instagram

"SEED BOMBS" - semene bombe


Povrtarstvo, 29.08.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Najjednostavnija tehnika sejanja bilo da se radi o zelenoj površini u urbanoj ili ruralnoj sredini, zasigurno je korišćenje SEED BOMBS ili zemljanih kuglica. Malene bombice od gline, zemlje i raznog semenja izrazito su lagane za izradu, ali i distrbuciju. Reč je o staroj tehnici sejanja koja se koristila na području Bliskog istoka, Egipta i Sev.Afrike, a u moderno doba ponovo ju je popularisao pionir prirodne (organske)poljoprivrede Masanobu Fukuoka.


Danas su te zemljane kuglice česti rekvizit urbanih gerilskih baštovana koji ih koriste za oplemenjivanje napuštenih gradskih površina na nepristupačnim mestima. Jednom katapultirane u svet, bilo da se radilo o pukotini u asfaltu, rupi u kanalizaciji ili bilo kakavom centimetru zemlje, sadne bombe čekaće poput tempirane bombe prvu jaču kišu i otkriti svoju pravu svrhu. Naime, kiša će rastopiti glinu i osloboditi seme koje će imati dovoljno snage da proklija i kasnije izraste u prelepu biljku.



Izrada sadne bombe je jednostavna:

1. Potrebno je nabaviti glinu, kvalitetnu zemlju ili humus, vodu, te razno semenje zavisno od područja gde će se bacati zemljane kuglice.

















2. Odnos sastojaka je 5: 2: 1 odnosno 5 kašika gline, 2 kašike zemlje i 1 kašika raznog semena.

3. Prilikom odabira vrsta biljaka odlučila sam se za cvetni miks - suncokret, kadifica i baštenski slez.



4. U posebnoj činiji sve sastojke dobro promešati uz dodavanje vode - smesa teksturom treba najviše podsećati na testo za kolače - elastična i kompaktna.

5. Veličina bombica zavisi od vas, ali je idealna veličina oraha.



6. Nakon što se kuglice osuše možete ih ili sačuvati ili odmah iskoristiti u popodnevnoj šetnji.





























Tekst preuzet sa http://www.urbanavrtlarka.com/



Bookmark and Share

Mala Pijaca