Zdrava Srbija Instagram

ZEOLIT - POPRAVLjAČ LOŠE STRUKTURE TLA


Povrtarstvo, 27.03.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Zeolit je mineral vulkanskog porekla kristalno rešetkaste strukture zahvaljujući kojoj ima veliku sposobnost upijanja, poput neke vrste sunđera. U poljoprivredi se koristi za detoksikaciju tla jer na sebe veže pesticide, mikotoksine i druge otrove. Granulice zeolita u tlu vežu na sebe hranjive elemente koji se u prirodi inače ili spiraju ili vetre. Zbog toga se njegovim mešanjem u području korena može bitno popraviti situacija s nepotrebnim gubitkom hraniva.


Na sreću organskih vrtlara, u posljednje se vreme vrlo intenzivno razvijaju nove tehnologije u službi zaštite prirode. Koncentrovana organska đubriva, nano tehnologija u proizvodnji folijarnih sredstava za podizanje otpornosti i mikorizne gljive kao pomoć biljkama itekako su dobrodošli svakom vrtu. Zeolit je svojevrsni popravljač loše strukture tla. Rezultati su bili odlični, pa savetujemo da zeolit koristite i u uzgoju rasada povrća.



Organskim vrtlarima, koji nemaju problema s zagaćenim tlom, zeloit može biti zanimljiv na drugi način. Zbog sposobnosti da apsorbuje vodu i hraniva, u vrtu može poslužiti kao svojevrsni deponator za krizna razdoblja. Pre svega mislimo na sušu i nedostatak određenih hranjivih elemenata u vrtnom tlu. Granulice zeolita u tlu vežu na sebe hranjive elemente koji se u prirodi inače ili spiraju ili vetre. Zbog toga se njegovim mešanjem u području korena može bitno popraviti situacija s nepotrebnim gubitkom hraniva.


Savetujemo da u supstrat za setvu umešate otprilike jednu četvrtinu zeolita i tom mešavinom ispuniti sandučiće i posudice za setvu. Ovih dana seje se grašak, blitva, spanać, rane kupusnjače i salata, a sadi se luk iz arpadžika i čenovi belog luka. Budući da zeolit odlično zadržava vodu, ne bi ih trebalo tako često zalivati. A kada dođe vreme za presađivanje u vrt, mešavina supstrata i zeolita, zajedno s mladom sadnicom, preseliće se u vrt gde će ovaj vredan mineral nastaviti svoje pozitivno delovanje još puno godina.





Korišteni delovi iz "Vrtlarskog dnevnika" - Kornelije Banjovski Šoštarić



Bookmark and Share

Mala Pijaca