Zdrava Srbija Instagram

Petnaest važnih pravila u biljnoj proizvodnji


Povrtarstvo, 04.11.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Prikupljanje i spaljivanje biljnih ostataka

Žaražene biljke sa simptomima truljenja korena i prizemnog dela stabla ukloniti čupanjem sa zemljom oko korena i uništiti spaljivanjem. Ovo je veoma važna mera u zaštićenom prostoru. Ne ostavljati biljke posle berbe plodova u objektu, već ih odmah ukloniti.



Plodored

U plodosmenu uvoditi vrste koje nemaju ista ili slična oboljenja, najmanji period plodosmene za većinu povrtarskih biljaka je 4 godine. Primena je opravdana samo protiv patogena koji se održavaju u zemljištu. Paziti na ostatke herbicida.



Izbor parcele

Povrće gajiti na osunčanim parcelama, na blagim kosinama, izbegavati senovita mesta i parcele gde se duže zadržava jutarnja rosa.



Vreme setve

Prilagoditi tako da se biljke ne nalaze u osetljivoj fazi u periodu povoljnom za pojavu bolesti ili štetočine. Ovo je moguće samo u uslovima dobrog rada prognozne službe.



Pravac postavljanja redova i razmak između redova i biljaka u redu

Redove postavljati u pravcu dominantnih i čestih vetrova. Na taj način obezbeđuje se dobro provetravanje, nema zadržavanja visoke vlažnosti neophodne za razvoj mnogih patogena. Ne saditi ili sejati suviše gusto.



Đubrenje

Koristiti optimalne i preporučene količine đubriva, prema analizi zemljišta na prisustvo određenih elemenata. Voditi računa o količini azota: puno azota=bujne biljke - osetljive na bolesti. Koristiti samo dobro zgoreli stajnjak.



Navodnjavanje

Pri pojavi uvenuća biljaka ne zalivati natapanjem brazda. Pri pojavi folijarnih oboljenja (plamenjače, pegavosti,...) izbegavati zalivanje orošavanjem. Naj optimalnije zalivanje je sistemom kap po kap.



Sistem gajenja

Izbor optimalnog sistema gajenja koji doprinosi nepovoljnim uslovima za pojavu bolesti. Preporučuje se gajenje kornišona na špaliru, primena malč folije ili nastriranje zemljišta prirodnim materijalima (strugotina, lišće, slama, ...).



Regulacija temperature i vlažnosti

U toplim lejama, staklenicima i plastenicima održavati optimalne uslove za razvoj biljaka, ali voditi računa da ne dolazi do visoke temperature i vlažnosti koje pogoduju pojavi i razvoju uzročnika oboljenja. Objekte redovno provetravati.



Dezinfekcija zemljišta

U zemljištu se održavaju uzročnici bolesti, štetočine, seme korova. Koristiti supstrat dezinfikovan vodenom parom, fumigantima (Basamid) ili kontaktnim fungicidima (Previcur). Nabavljati već dezinfikovan supstrat za proizvodnju rasada u kontejnerima .



Dezinfekcija semena

Uništavaju se patogeni na njegovoj površini ili unutrašnjosti. Termička dezinfekcija (topla voda ili topli vazduh), hemijska (kaustična soda) ili primena fungicida (suva - Tirami ili vlažna - Kaptan)



Dezinfekcija objekata, alata i ruku

Objekti - mere fumigacije: sagorevanje sumpora, isparavanje formalina. Alat i oruđe - plavi kamen (potapanjem samo predmeta od drveta) i alkohol. Ruke - alkohol i sapun: uništavanje virusa.



Upotreba sortnog i kvalitetnog semena

Koristiti dorađeno i kontrolisano seme visoke klijavosti i energije klijanja. Dobro i kvalitetno seme nikada nije skupo !



Upotreba dobrog i zdravog rasada

Većina povrtaskih biljaka u nas gaji se preko rasada. Upotreba razvijenog i zdravog rasada dobrog kvaliteta garantuje uspeh. Najbolje je rasad proizvoditi u kontejnerima ili malim saksijama i rasađivati sa zemljom oko korena. Rizik kupovine rasada kod neproverenih proizvođača na pijaci



Gajenje otpornih sorti i hibrida

Gajenjem otpornih ili tolerantnih sorti smanjuje se potreba za merama zaštite. Naročito je važna otpornost na viruse koji se direktnim meramane mogu suzbiti.




Ljubiša Đorđević, dipl.ing.



Bookmark and Share

Mala Pijaca