Zdrava Srbija Instagram

Datura stramonium L. kao korov


Povrtarstvo, 21.10.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Kod bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom nikada ne može biti "dosadno". U tom poslu stalno se javljaju neki "novi" problemi, koji teraju proizvođače da stalno uče i primenjuju promene u načinu proizvodnje.


Jedan od mogućih problema na terenu mogao bi biti i veća pojava tatula na obradivim površinama. Ova vrsta se inače susreće češće na neobradivim površinama; uz puteve, na smetlištima i sl., no njena pojava primećena je i na obradivim površinama. Datura preferira zemlju bogatu hranivima, naročito azotom tako da je i primećena kod proizvođača povrća.



Radi se o vrsti Datura stramonium L. koja pripada rodu: Datura i porodici: Solanaceae . U narodu postoji jako velik broj naziva za tu vrstu: datura, tatula, kuznjak, pasja jabuka, đavolja truba, đavolja jabuka, bodljikava jabuka, smrdljika, smrdljuga, smradac, smrduljka, smrduša, bazdulja, trava od sipnja, kravljača, bikov list, bika, bikovača, vočić, zli čičak, zubna trava, svinjska dušica, shirnjak, cigansko cveće. Na okućnicama susrećemo vrlo slične vrste iz roda: Brugmansia koje nose naziv anđeoska truba. Razlika između te dve vrste je u tome što je kod dature cvet uspravan, a kod Brugmansia je zvonoliki cvet obešen.


Prema nekim izvorima smatra se da potiče sa područja Amerike dok drugi izvori spominju Bliski Istok, Rusiju. Ova biljka sadrži nekoliko vrsta alkaloida koji imaju lekovita svojstva pa je kroz istoriju korišćena kao lekovita biljka, no isto tako neki sastojci imaju halucinogena svojstva pa se takođe koristila u duhovne svrhe (Indijanci, Indusi, Meksikanci i dr). Ukoliko se primeni u većim količinama može izazvati i smrt.


Budući da se radi o vrsti koja je izuzetno otrovna i vrlo robusna (može narasti preko 2 m), najbolje bi bilo što pre biljke iščupati, izneti sa polja kako bi se sprečilo njihovo osemenjavanje i daljnje širenje.




Jadranka Berić, dipl. agr.



Bookmark and Share

Mala Pijaca