Zdrava Srbija Instagram

Ђумбир


Повртарство, 30.10.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Zingiber officinalis


Ђумбир је тропска зачинска биљка, достиже висину од 100 - 150 cm, листови су му копљасти и дуги због чега подсећа на трску. Биљка нарасте до један метар висине, њено корење је меснато и дебело као прст до 20 cm дужине и веома је ароматично. Цветови су беле, жуте или розe боје, зависно од врсте. Арома корења је пријатна са мирисом лимуна, а укус је слаткасто пикантан и веома свеж.

Садржи 1-2% етеричног уља које се састоји од око 60% зингиберена и зингерола, затим камфена, феландреана, цинеола, борнеола, цитрала и сесквитерпена.

Ђумбир је веома укусан као зачин па се користи у разне сврхе , као додатак јелима, за колаче, за пиво и ликере.



Узгој Ђумбира

Дакле, сваки део ризома одломити, најбоље га је одрезати и сваки део треба имати бар једану клицу. Клица може сама да израсте ако ђумбир оставимо на тамном месту са собном температуром. Садимо их у пролеће, у саксије промера мин. 25 цм са саксијском земљом, тако да клица вири из земље. Редовно га заливамо и прихрањујемо једном недељно, земља треба да буде влажна а температура око 25 Ц. Тако треба да расте до јесени када престајемо са заливањем. Када се земља осуши можемо вадити размножене кртоле. У току лета износимо биљку напоље, на светло и топло место, заштићено од ветра, али не на директно сунце. Ако у току лета добро напредује може се пресадити у веће посуде.

Зашто се код нас не налази у широком узгоју, осим понегде као саксијска биљка?

Време узгоја почиње му задирати у хладнији део године, па код нас не би стигао квалитетно израсти и сазрети за јело.



Лековито својство ђумбира

Користи се против упала, за облоге против отока, против грчева, за смањење бола код мишићних и коштаних проблема као што је артритис, као превентива против прехладе и за смиривање кашља, јачање имунитета, побољшава циркулацију и спречава настајање угрушака крви, делотворан је лек против мигрене и против грипа. Ђумбир побољшава памћење, делује као благи афродизијак, смањује мучнину у трудноћи без штетних ефеката, као и мучнину код особа које теже подносе путовања. Антисептик је па уништава микроорганизме, користи се против исцрпљености и умора јер подиже енергију у организму. Ђумбир садржи у себи материје које убрзавају метаболизам, помаже разградњу меса и млека у организму. Он је снажан антиоксиданс који поспешује функцију јетре и одличан је за детоксикацију организма.


Чај од ђумбира је веома добар код желудачних проблема, док су етерична уља из ђумбира одлична код одвикавања од алкохола, смањују стрес па се користе и за масажу. Ђумбир је делотворно средство за смањење холестерола у крви, смањује болове па се користи код реуматских проблема, а повећава и број и покретљивост сперматозоида. Има антисептичко дејство и смирује кашаљ због чега се користи као додатак топлим напитцима током зиме. Ђумбир стимулише периферну и општу циркулацију, загрева, отклања грчеве и спазме, стимулише функцију јетре, снажан је антиоксиданс. Користан код уклањања едема, грознице, разних мучнина. У комбинацији са другим биљкама појачава њихово дејство. Могу га узимати и болесници са чиром на желуцу и дванаестопалачном цреву. Смањује повећани серумски и ткивни холестерол као и триглицериде у крви. Повећава број и покретљивост сперматозоида без икаквог штетног дејства. Спречава згрушавање крви и стварање тромба.

Ђумбир нема никакво штетно деловање.


Bookmark and Share

Mala Pijaca