Zdrava Srbija Instagram

Бундева


Повртарство, 03.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Бундева (Cucurbita pepo L - Cucurbitaceae) је једногодишња, зељаста биљка која се гаји ради плода који може бити тежак и преко 10 kg ( неки плодови имају масу већу и од 50 kg) и семена из којег се, хладним поступком цеди уље. Листови су широки, нaсађени на дуге петељке, цветови су жути крупни лончасти. Цветови су отворени од зоре до 10 или 11 сати пре подне, када се затвара.


Cucurbita pepo convarietas citrullinina - varietas styriaca (бундева голица) има жуто-зелену кору, жуто-наранџасто месо и тамно зелене семенке без спољашне опне, што олакшава цеђење. Добијено уље је тамно зелено са црвенкастим преливом и има специфичан, препознатљив укус бундевиног семена.






У исхрани људи плод бундеве се користи печен или куван, а семе у виду уља или печено, док се у исхрани стоке бундева даје сирова, иситњена , као и у виду уљаних погача, у композицији дневног оброка хране и посебно измрвљено, цело семе као антихелминик ( против цревних паразита). Због високог садржаја лековитих материја, тиква повољно делује на организам кад су у питању алергија, анемија, астма, болести срца и крвних судова, гојазност, депресија, екцем, запаљење бешике, испуцала кожа ( у виду уља), крварење из носа, мигрена, настанак шећерних болести, несаница, опекотине, отворене ране и преломи, пад имунитета, проблеми са кожним болестима и друго.




дипл. инг. Мира Миљковић


Bookmark and Share

Mala Pijaca