Zdrava Srbija Instagram

"SEED BOMBS" - семене бомбе


Повртарство, 29.08.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Најједноставнија техника сејања било да се ради о зеленој површини у урбаној или руралној средини, засигурно је коришћење SEED BOMBS или земљаних куглица. Малене бомбице од глине, земље и разног семења изразито су лагане за израду, али и дистрбуцију. Реч је о старој техници сејања која се користила на подручју Блиског истока, Египта и Сев.Африке, а у модерно доба поново ју је популарисао пионир природне (органске)пољопривреде Масанобу Фукуока.


Данас су те земљане куглице чести реквизит урбаних герилских баштована који их користе за оплемењивање напуштених градских површина на неприступачним местима. Једном катапултиране у свет, било да се радило о пукотини у асфалту, рупи у канализацији или било какавом центиметру земље, садне бомбе чекаће попут темпиране бомбе прву јачу кишу и открити своју праву сврху. Наиме, киша ће растопити глину и ослободити семе које ће имати довољно снаге да проклија и касније израсте у прелепу биљку.



Израда садне бомбе је једноставна:

1. Потребно је набавити глину, квалитетну земљу или хумус, воду, те разно семење зависно од подручја где ће се бацати земљане куглице.

















2. Однос састојака је 5: 2: 1 односно 5 кашика глине, 2 кашике земље и 1 кашика разног семена.

3. Приликом одабира врста биљака одлучила сам се за цветни микс - сунцокрет, кадифица и баштенски слез.



4. У посебној чинији све састојке добро промешати уз додавање воде - смеса текстуром треба највише подсећати на тесто за колаче - еластична и компактна.

5. Величина бомбица зависи од вас, али је идеална величина ораха.



6. Након што се куглице осуше можете их или сачувати или одмах искористити у поподневној шетњи.





























Текст преузет са https://www.urbanavrtlarka.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca