Zdrava Srbija Instagram

МЛЕКО - ЗАШТИТНО СРЕДСТВО У БИОБАШТОВАНСТВУ


Повртарство, 21.08.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Иако није тачно познато зашто млеко успешно сузбија поједине штеточине и болести у баштама, показало се веома добро у борби против биљних црних ваши, белих лептирастих ваши, пламењаче и пегавости листа код повртарских култура. Претпоставља се да калцијум из млека утиче на биљне ваши тако што уништава заштитни слој на површини тела инсекта.


Млеко се разблажи са водом у односу 1:4-6 и прска директно на ваши. Ваши имају неколико генерација годишње и у истом временском периоду се налазе у различитим стадијумима развоја. У фази ларве и лутке ваши имају јачи заштитни слој (воштану превлаку) па млеко, као и остала средства на бази калцијума, теже делује на њих.


При сузбијању вашију веома је важно кренути са заштитом одмах на почетку, чим се појаве, јер ваши веома брзо образују колоније и веома брзо дају нове генерације. Стога овај поступак треба применити што раније и понављати што чешће тј док год ваши праве значајне штете на биљци.



pH вредност млека је нешто изнад 6 односно благо киселе је реакције. Гљивице се опет најбрже развијају у ниже киселој реакцији па се сматра да стварање више pH зоне на површини биљке разлог што млеко зауставља развој гљивичних обољења. Раствором млека у води добија се средство којим треба попрскати оболеле али и здраве делове биљака. На тај начин ствара се заштитни филм на површини биљака који спречава гљивице да продру у ткиво биљака. Посебно је битно третирати листове и на наличју, јер прозроковачи пламењаче и гљивичне пегавости продиру кроз ткиво на лицу листа, разарају ћелије биљног ткива како би се хранили биљним соком, а полне органе формирају на наличју листа.


Захваљујући искуствима чланова урбане баштоване из Новог Сада, који су се потрудили да примене ове савете, можемо тврдити да је млеко једно од проверено ефикасних заштитних средстава у борби против наведених биљних штеточина и болести.





Текст преузет са http://poljosvet.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca