Zdrava Srbija Instagram

БОРАНИЈА хранљива вредност


Повртарство, 06.06.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Боранија (Phaseolus vulgaris) је поврће пореклом из Мексика, а данас се користи скоро свуда широм света. Постоји велики број сорти које се разликују по боји: жута, зелена, љубичасто-жута, шарена; по дужини: кратка, средња и дугачка; по облику: шиљата, округла, широка и пљосната.


Користе се свеже, младе махуне у којима се зрна још увек нису потпуно развила, предност имају сочне и меснате сорте које су без конца на махуни.


Боранија се користи на различите начине, али увек кувана или бланширана, јер у свежем облику садржи протеин фазин, који је отрован и не би требало ни да се проба у свежем стању. Кувањем овај протеин се потпуно разара, али не и сушењем. Боранија се додаје разним салатама, чорбама и динстаним јелима.


Захваљујући свом специфичном саставу боранија је одлична намирница за регулисање нивоа шећера у крви. Садржи неесенцијалну амино киселину, аргинин који делује слично као инсулин, и на тај начин снижава ниво шећера у крви и урину. Аргинин се не уништава кувањем, тако да се боранија препоручује дијабетичарима, најбоље у виду варива.



Садржај калијума је такође нешто што издваја боранију од осталих врста махунарки. Значајна количина калијума, делује као диуретик, повољно утиче на рад срца, регулише крвни притисак и помаже избацивању штетних материја и течности из организма. Утиче на снижавање нивоа мокраћне киселине, урее у мокраћи, те са препоручује онима који имају проблем са гихтом.


Остале минерале које садржи боранија поред калијума јесу: калцијум, фосфор, магнезијум, и у значајној количини гвожђе, што је чини делотворном када је реч о анемији, болести зуба, крварења из носа.


Витамини који боранију чине изузетно здравом намирницом јесу: провитамин А, B1, B2, PP, C и Е. Нарочито је треба конзумирати код пада имунитета, прехладе, грипа, разних инфекција, екцема и остеопорозе.


У исхрани боранија има веома велику биолошку вредност, а релативно малу енергетску вредност, тако да је по саставу сличнија поврћу, него махунаркама. Закључујемо: боранија - мало калорија - велика лековитост.




Ана Ђорђевић, дипл. инг. прех. тех.


Bookmark and Share

Mala Pijaca