Zdrava Srbija Instagram

ЗЕОЛИТ - ПОПРАВЉАЧ ЛОШЕ СТРУКТУРЕ ТЛА


Повртарство, 27.03.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Зеолит је минерал вулканског порекла кристално решеткасте структуре захваљујући којој има велику способност упијања, попут неке врсте сунђера. У пољопривреди се користи за детоксикацију тла јер на себе веже пестициде, микотоксине и друге отрове. Гранулице зеолита у тлу вежу на себе храњиве елементе који се у природи иначе или спирају или ветре. Због тога се његовим мешањем у подручју корена може битно поправити ситуација с непотребним губитком хранива.


На срећу органских вртлара, у посљедње се време врло интензивно развијају нове технологије у служби заштите природе. Концентрована органска ђубрива, нано технологија у производњи фолијарних средстава за подизање отпорности и микоризне гљиве као помоћ биљкама итекако су добродошли сваком врту. Зеолит је својеврсни поправљач лоше структуре тла. Резултати су били одлични, па саветујемо да зеолит користите и у узгоју расада поврћа.



Органским вртларима, који немају проблема с загаћеним тлом, зелоит може бити занимљив на други начин. Због способности да апсорбује воду и хранива, у врту може послужити као својеврсни депонатор за кризна раздобља. Пре свега мислимо на сушу и недостатак одређених храњивих елемената у вртном тлу. Гранулице зеолита у тлу вежу на себе храњиве елементе који се у природи иначе или спирају или ветре. Због тога се његовим мешањем у подручју корена може битно поправити ситуација с непотребним губитком хранива.


Саветујемо да у супстрат за сетву умешате отприлике једну четвртину зеолита и том мешавином испунити сандучиће и посудице за сетву. Ових дана сеје се грашак, блитва, спанаћ, ране купусњаче и салата, а сади се лук из арпаџика и ченови белог лука. Будући да зеолит одлично задржава воду, не би их требало тако често заливати. А када дође време за пресађивање у врт, мешавина супстрата и зеолита, заједно с младом садницом, преселиће се у врт где ће овај вредан минерал наставити своје позитивно деловање још пуно година.





Кориштени делови из "Вртларског дневника" - Корнелије Бањовски Шоштарић


Bookmark and Share

Mala Pijaca