Zdrava Srbija Instagram

Козјак


Повртарство, 02.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Allium cepa



Отпоран усев, лак за гајење, мање захтеван од црног лука. Козјак који се производи из арпаџика образује свежњеве малих луковица. Биљке које се производе из семена образују једну луковицу. Козјак доспева у јулу и може да се чува и до годину дана.

ОД СЕЈАЊА ДО БЕРБЕ
Из семена: 20 седмица;
из арпаџика: 20-24 седмице.


Сорте се разликују по облику, величини и боји љуске. Више воли отворена, сунчана места, али подноси делимичну сенку. Није потребна ако је земљиште прихрањено за претходни усев. Ако није, додајте побољшивач земљишта ниске до средње хранљивости, у зависности од услова земљишта.

ИДЕАЛНА рН ВРЕДНОСТ 6-7


Козјак се обично гаји из арпаџика, али има неколико сорти које се могу гајити из семена. Семе посејте у марту и априлу.Сејте омашке, ретко у широке редове трудећи се да размак између семена буде 2,5-5 cm. Проредите по потреби.

МИНИМАЛНА ТЕМПЕРАТУРА ЗА КЛИЈАЊЕ 7°C


Посадите арпаџик у фебруару и марту, кад услови земљишта буду одговарајући. У блажим климатским условима с довољно влажним земљиштем, може се посадити у септембру и октобру за рани усев. Пажљиво посадите арпаџик у лако земљиште. Ако земљиште није лако, направите мале рупе или ископајте ред. Врх арпаџика треба да буде у нивоу земљишта. Сорте као што је „винтергрин” неволе хладно земљиште и боље их је садити касније, у априлу.

Расађивање
РЕДОВИ 15 x 20 cm
КУЋИЦЕ 20 cm.



Посадите мале луковице арпаџика на растојању од 2,5 cm на јесен да бисте имали рани усев који можете брати као млади лук. Не захтева много пажње. Заливајте у сушном периоду кад луковице набрекну.


Болести и штеточине које нападају црни лук могу да нападну и козјак, али обично нема проблема. Често долази до прорастања ако временски услови варирају.Неке врсте ређе прерастају и треба их бирати за рану сетву. Козјак се вади кад лишће почне да вене,обично од јула па надаље. Извадите луковице и оставите их да се суше. Кад се сасвим осуше, раздвојте их и чувајте у мрежастим џаковима или на полицама на хладном, сувом месту.



Избор сорти

Из арпаџика:
„пикант” - отпоран на прораслице;
„хатив ди ниорт” - омиљен као украсна биљка;
„златни гурме” - сади се од фебруара;
„санте” - сади се од краја априла.


Из семена:
„креација” Ф1;
„матадор” Ф1;
„атлас” Ф1 - ружичаста љуска и љубичасто месо


Bookmark and Share

Mala Pijaca