Zdrava Srbija Instagram

Алтернатива


Повртарство, 01.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Примена сировог стајњака и минералних ђубрива захтева дубоко орање или прекопавање земљишта, чиме се уништава природна структура земљишта. Апсолутна већина земљорадника је убеђена да орање или прекопавање чине земљу растреситијом и зато погоднијом за живот биљака на њој. Међутим, они веома греше.


Изучавања показују да је земљиште само одмах после орања или прекопавања растресито. Али, већ после прве кише или заливања, стврдне се, чак и више него што је била пре орања (прекопавања). И што се више земљиште подвргава таквој обради, постаје тврђе, што временом изискује све више физичких и механичких напора и финансијских средстава за ГСМ (гориво, мазиво,материјал), плус трошкови око довлачења технике. Велики трошак је и набавка стајњака и минералних ђубрива (данашње цене минералних ђубрива су око 0,8 америчких долара за килограм, значи, само за један ар треба потрошити најмање 18 америчких долара).




Алтернатива стајњаку, минералним ђубривима, орању и прекопавању са превртањем земље је примена органског компоста, произведеног у компостним гомилама, које би требао да има сваки домаћин.


Bookmark and Share

Mala Pijaca