Zdrava Srbija Instagram

Петнаест важних правила у биљној производњи


Повртарство, 04.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Прикупљање и спаљивање биљних остатака

Жаражене биљке са симптомима труљења корена и приземног дела стабла уклонити чупањем са земљом око корена и уништити спаљивањем. Ово је веома важна мера у заштићеном простору. Не остављати биљке после бербе плодова у објекту, већ их одмах уклонити.



Плодоред

У плодосмену уводити врсте које немају иста или слична обољења, најмањи период плодосмене за већину повртарских биљака је 4 године. Примена је оправдана само против патогена који се одржавају у земљишту. Пазити на остатке хербицида.



Избор парцеле

Поврће гајити на осунчаним парцелама, на благим косинама, избегавати сеновита места и парцеле где се дуже задржава јутарња роса.



Време сетве

Прилагодити тако да се биљке не налазе у осетљивој фази у периоду повољном за појаву болести или штеточине. Ово је могуће само у условима доброг рада прогнозне службе.



Правац постављања редова и размак између редова и биљака у реду

Редове постављати у правцу доминантних и честих ветрова. На тај начин обезбеђује се добро проветравање, нема задржавања високе влажности неопходне за развој многих патогена. Не садити или сејати сувише густо.



Ђубрење

Користити оптималне и препоручене количине ђубрива, према анализи земљишта на присуство одређених елемената. Водити рачуна о количини азота: пуно азота=бујне биљке - осетљиве на болести. Користити само добро згорели стајњак.



Наводњавање

При појави увенућа биљака не заливати натапањем бразда. При појави фолијарних обољења (пламењаче, пегавости,...) избегавати заливање орошавањем. Нај оптималније заливање је системом кап по кап.



Систем гајења

Избор оптималног система гајења који доприноси неповољним условима за појаву болести. Препоручује се гајење корнишона на шпалиру, примена малч фолије или настрирање земљишта природним материјалима (струготина, лишће, слама, ...).



Регулација температуре и влажности

У топлим лејама, стакленицима и пластеницима одржавати оптималне услове за развој биљака, али водити рачуна да не долази до високе температуре и влажности које погодују појави и развоју узрочника обољења. Објекте редовно проветравати.



Дезинфекција земљишта

У земљишту се одржавају узрочници болести, штеточине, семе корова. Користити супстрат дезинфикован воденом паром, фумигантима (Basamid) или контактним фунгицидима (Previcur). Набављати већ дезинфикован супстрат за производњу расада у контејнерима .



Дезинфекција семена

Уништавају се патогени на његовој површини или унутрашњости. Термичка дезинфекција (топла вода или топли ваздух), хемијска (каустична сода) или примена фунгицида (сува - Tirami или влажна - Kaptan)



Дезинфекција објеката, алата и руку

Објекти - мере фумигације: сагоревање сумпора, испаравање формалина. Алат и оруђе - плави камен (потапањем само предмета од дрвета) и алкохол. Руке - алкохол и сапун: уништавање вируса.



Употреба сортног и квалитетног семена

Користити дорађено и контролисано семе високе клијавости и енергије клијања. Добро и квалитетно семе никада није скупо !



Употреба доброг и здравог расада

Већина повртаских биљака у нас гаји се преко расада. Употреба развијеног и здравог расада доброг квалитета гарантује успех. Најбоље је расад производити у контејнерима или малим саксијама и расађивати са земљом око корена. Ризик куповине расада код непроверених произвођача на пијаци



Гајење отпорних сорти и хибрида

Гајењем отпорних или толерантних сорти смањује се потреба за мерама заштите. Нарочито је важна отпорност на вирусе који се директним мерамане могу сузбити.




Љубиша Ђорђевић, дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca