Zdrava Srbija Instagram

Datura stramonium L. као коров


Повртарство, 21.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Код бављења пољопривредном производњом никада не може бити "досадно". У том послу стално се јављају неки "нови" проблеми, који терају произвођаче да стално уче и примењују промене у начину производње.


Један од могућих проблема на терену могао би бити и већа појава татула на обрадивим површинама. Ова врста се иначе сусреће чешће на необрадивим површинама; уз путеве, на сметлиштима и сл., но њена појава примећена је и на обрадивим површинама. Датура преферира земљу богату хранивима, нарочито азотом тако да је и примећена код произвођача поврћа.



Ради се о врсти Datura stramonium L. која припада роду: Datura и породици: Solanaceae . У народу постоји јако велик број назива за ту врсту: датура, татула, кузњак, пасја јабука, ђавоља труба, ђавоља јабука, бодљикава јабука, смрдљика, смрдљуга, смрадац, смрдуљка, смрдуша, баздуља, трава од сипња, крављача, биков лист, бика, биковача, вочић, зли чичак, зубна трава, свињска душица, схирњак, циганско цвеће. На окућницама сусрећемо врло сличне врсте из рода: Brugmansia које носе назив анђеоска труба. Разлика између те две врсте је у томе што је код датуре цвет усправан, а код Brugmansia је звонолики цвет обешен.


Према неким изворима сматра се да потиче са подручја Америке док други извори спомињу Блиски Исток, Русију. Ова биљка садржи неколико врста алкалоида који имају лековита својства па је кроз историју коришћена као лековита биљка, но исто тако неки састојци имају халуциногена својства па се такође користила у духовне сврхе (Индијанци, Индуси, Мексиканци и др). Уколико се примени у већим количинама може изазвати и смрт.


Будући да се ради о врсти која је изузетно отровна и врло робусна (може нарасти преко 2 m), најбоље би било што пре биљке ишчупати, изнети са поља како би се спречило њихово осемењавање и даљње ширење.




Јадранка Берић, дипл. агр.


Bookmark and Share

Mala Pijaca